HTML> Prosphora

 

 

 

 

Хляб и литургия

Светата литургия

Приготвяне на просфорите

Приготвяне на просфорни печати

Евхаристични печати

Евлогични печати

Символи и украса

 

 

 

 


 

 

 

Евхаристични печати


Различните нужди, за които се употребяват печатите за хляб, определят и особената форма на отпечатъка. Най-съществени, разбира се, са печатите, които се полагат върху просфорите – хляба за литургията. Те могат да бъдат наречени евхаристични, тъй като са предназначени за тайнството евхаристия. В тях трябва да има задължително Агнец. Това е квадрат с вписан кръст. В горния ред се изписва ИС ХС, а под тях НИ КА – което означава Иисус Христос побеждава. Агнецът е символ на саможертвата на Христос.
Полето за св. Богородица има стилизирани буквите МΘ (от гръцки – Божия майка) и символи на копието и гъбата с оцета. Чиновете са изобразени посредством девет триъгълника в редици по три, обединени в едно поле. Символиката и формата по евхаристичните печати е определена и не подлежи на художествени интерпретации. В зависимост от броя на причастяващите се всички тези полета могат да бъдат обединени в един печат и литургията да мине само с едно хлебче или пък на отделно хлебче за проскомидията да се отпечати само Агнец, а върху друго – два Агнеца (за живи и мъртви), Богородица и чинове.

Хлябът просфора у нас, а и в Света гора, се състои от два еднакво големи тестени кръга, които се слепват и върху горния се нанася печат. Тя се се е запазила до днес в източноправославните ритуали. А двете парчета символизират двете воли и двете природи на Христос - божествената и човешката.

  • Галерия 1

 

  • Галерия 2