HTML> Приготвяне на просфорите

 

 

 

 

Хляб и литургия

Светата литургия

Приготвяне на просфорите

Приготвяне на просфорни печати

Евхаристични печати

Евлогични печати

Символи и украса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приготвяне на просфорите


preparationЗа вярващия просфората не е просто хляб. Затова и всичко около нея е наситено с многопластова религиозна символика. Хлябът „просфора” се приготвя само от чисто пшеничено зърно, защото Сам Господ се уподобява на него (Йоан 12:24), а пшениченото семе е Словото Божие (Лука 6:11). Хлябът, който се използва за вещество на тайнството Евхаристия, трябва да бъде пшеничен по примера на хляба, използван на Тайната вечеря. В православието той трябва да е квасен, а не пресен, както при католиците. Както е известно, около заквасването на хляба за причастието са се водили вековни богословски спорове и това е един от проблемите, допринесли за схизмата между двете основни християнски деноминации.  
В православието за замесването на хляба се използва квас. Той дава душа на хляба. Брашното, замесено с квас, символизира човешката душа, водата символизира кръщението, а солта - ума и учението на Словото Божие. Хлябът, замесен от пшеничено брашно и квас напомня, че Словото Божие е съвършено, а изпичането му на огън е знак за това, че Бог се съединява с нас и ни дава помощ и съдействие.
Около самия квас също има ред изисквания. В Зографския манастир “Свети Георги” на Света гора нов квас се захваща на Кръстовден като водата се събира от босилека на празничния водосвет. Той се пази и поддържа цяла година, разказа монахът Даниил, който в момента се грижи за просфорите на манастира.
Хлябът просфора у нас, а и в Света гора, се състои от два еднакво големи тестени кръга, които се слепват и върху горния се нанася печат. Тя се се е запазила до днес в източноправославните ритуали. А двете парчета символизират двете воли и двете природи на Христос - божествената и човешката.

  • Приготвяне на просфори от Симонопетра

 

  • Просфорната на Хилендар

 

  • Зографски манастир