HTML> Приготвяне на просфорните печати

 

 

 

 

Хляб и литургия

Светата литургия

Приготвяне на просфорите

Приготвяне на просфорни печати

Евхаристични печати

Евлогични печати

Символи и украса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приготвяне на просфорните печати

 

 

При подготовката на изложбата имахме уникалната възможност да заснемем изработката на канонични просфорни печати на Атон - в една от килиите към Великата лавра “Св Атанасий”.

В нея се трудеше монахът Исая, който е усвоил техниката в скита Кавсокалива и повече от 40 години работи само това. На ден той прави по 5-6 просфорни печата, а когато е бил млад, е правел и по 10. Днес в дърводелската част той ползва електрически машини, но резбоването се прави по традиционния начин.

Днес в дърводелската част той ползва електрически машини, но резбоването се прави по традиционния начин. За просфорните печати се ползва меко дърво – топола, върба или липа. Трупите се разбичват на банциг, след което се правят квадратни парчета с необходимата големина.

От тях на струг се оформят кръгли заготовки с формата на печата. Върху тях с шаблон се нанасят основните полета. Преди самото резбоване – най-сложната и трудоемка част от работата, заготовката се потапя в гореща вода, за да омекне горният слой, а резбоването се прави само на ръка.

Основните инструменти са различни по форма резци – изнимала, които се заточват с каиш и една дървена кръгла стяга, която фиксира заготовката.

Въпреки възрастта си, монахът резбова със сигурни,  уверени движения и с лекота оформя цялата сложна плетеница от символи и орнаменти. Всяка работа на монаха е съпътствана от молитви.

Неговите печати се отличават с чистата си, дълбока и фина резба и се продават само в магазинчета в Атон – главно в Карея и Дафни.